Τα δεκάδες ασπρόμαυρα φωτογραφικά καρέ, όπως τονίστηκε, μπορεί να μην έχουν εκείνα ποιοτικά εχέγγυα μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας, αλλά έχουν το αυθεντικό κάδρο της ψυχής του Έλληνα μετανάστη.
Αποτυπώνουν την καθημερινότητα των μεταναστών, από τη δουλειά στα εργοστάσια, τις στενάχωρες συνθήκες στέγασης στη νέα πατρίδα, τις εκδρομές στις γύρω περιοχές, το ταξίδι στην Ελλάδα για διακοπές, τις στιγμές χαρές με τα χορευτικά συγκροτήματα και τα σύμβολα κύρους, όπως τα αυτοκίνητα, οι τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα που έδειχναν ότι ορισμένοι από αυτούς “τα κατάφεραν”.
Στην επικαιρότητα που έχει και πάλι η μετανάστευση για τους Έλληνες αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος της Γερμανίας, Κλάους Μπόρμαν. “Χαιρόμαστε όταν βρίσκουν οι Έλληνες δουλειά στη Γερμανία, ωστόσο στόχος μας είναι να αποκατασταθούν τα πράγματα στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν για να βρίσκουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τη δουλειά που τους αρμόζει”, επισήμανε.
Πρόσθεσε, δε ότι οι Έλληνες μετανάστες της δεκαετίας του '60 εντάχθηκαν στη γερμανική κοινωνία, αλλά κατόρθωσαν να διατηρήσουν την ταυτότητα τους.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από Τελλόγλειο, τον Ελληνο – Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Dialogos» και τελεί υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαρτίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου