Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας (από ΤΑ ΝΕΑ) Μέτωπο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ άνοιξε το θέμα των αλλαγών στον νόμο για την Ανωτάτη Παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόταση τροπολογιών του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Πολλοί... από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν επιφυλάξεις ή τοποθετήθηκαν κατά των επιχειρούμενων αλλαγών στη συζήτηση που έγινε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ως συνέχεια της οξείας προχθεσινής ανακοίνωσης της Αννας Διαμαντοπούλου, ωστόσο τον τόνο έδωσαν με επιστολή του - που διανεμήθηκε στους βουλευτές - ο Ανδρέας Λοβέρδος και με δημόσιες παρεμβάσεις τους οι Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος. Ο πρώην υπουργός Υγείας ζήτησε, μέσω και αιχμών κατά του Βαγγέλη Βενιζέλου, είτε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο είτε να καταψηφιστεί από τη Βουλή καθώς, όπως τονίζει, πρόκειται για «αντιμεταρρυθμιστική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που στέλνει λανθασμένο και επιζήμιο μήνυμα για την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης». Στο κάδρο μπήκαν και άλλα στελέχη που κινούνται στον λεγόμενο «μεταρρυθμιστικό χώρο» του ΠΑΣΟΚ - οι Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος: «Η αλλαγή του νόμου για τα ΑΕΙ, προτού αυτός καν εφαρμοστεί, συνιστά οπισθοδρόμηση της χώρας στη σκοτεινή πλευρά της μεταπολίτευσης. Οπισθοδρόμηση στην αντίληψη που θέλει να κυριαρχούν μικρές ολιγαρχίες σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αντίληψη που χρεοκόπησε την Ελλάδα» έγραψε στο twiter o πρώτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δεύτερος - με σειρά σχολίων στο ίδιο μέσο. Το μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων από τα στελέχη που επιχειρούν να καταγραφούν ως εκφραστές των δυνάμεων της «μεταρρύθμισης» και συχνά-πυκνά ακούγεται ότι θέλουν να εκφρασθούν πολιτικά, ενόχλησε την Ιπποκράτους καθώς είναι η πρώτη φορά που δείχνουν να κινούνται συντονισμένα, διαμορφώνοντας «κλίμα» προτού ουσιαστικά ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η ενόχληση εκφράστηκε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου επισημαίνεται ότι «θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του προέδρου και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ». Διατύπωση που θεωρείται ότι αποδοκιμάζει τις δημόσιες αυτές τοποθετήσεις, βαθαίνοντας το ρήγμα που έχει ήδη ανοίξει.
Η Αννα Διαμαντοπούλου. Μόνον σε δηλώσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα απάντησε χθες η Αννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας πάντως με νόημα ότι «οι υγιείς δυνάμεις της χώρας και της κοινωνίας δεν θα επιτρέψουν αυτό το πισωγύρισμα» - παρ' όλο που ο Βαγγέλης Βενιζέλος άφησε αιχμές εναντίον της με διατυπώσεις που ερμηνεύθηκαν από κάποιους ως περιέχουσες και μια δόση ειρωνείας. Απαντώντας συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο επιχείρημα της Αννας Διαμαντοπούλου ότι ο νόμος 4009/2011 ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, είπε ότι η Βουλή δεν πρέπει να ευνουχιστεί από το δικαίωμα να συζητά νόμους, έστω και αν έχουν ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να μην κατηγορηθούμε για ύβρη στη Δημοκρατία επειδή ζητούμε να συζητήσουμε ξανά, επί παραδείγματι, τους όρους της δανειακής σύμβασης που επίσης στο παρελθόν είχαν ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία». Με πολύ σκληρούς όρους κατά του πολιτικού κόσμου που τυχόν δεχθεί να υποχωρήσει στα «κατεστημένα» που έτσι θα δείξουν ότι είναι αήττητα, τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Για τους πολιτικούς, μόνος δρόμος επιτυχίας είναι ο παρασιτισμός. Ιδού το δίδαγμα της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας» τονίζει. Ενώ σε άλλο σημείο τα... σκάγια παίρνουν και τον Βαγγέλη Βενιζέλο - καθώς αναφέρει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πέρασε καν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για να σημειώσει με νόημα ότι «ως φαίνεται, αποτελεί προϊόν επιλογής των τριών αρχηγών» και ότι αν αυτό είναι αληθές, τότε «δεν υπάρχει κυβέρνηση διότι αντικαταστάθηκε από ένα τριμελές διευθυντήριο»! Από την πλευρά του - και επί της ουσίας - ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος διατήρησε γενικά χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι η φιλοσοφία του νόμου «ούτε θίγεται ούτε πρόκειται να θιγεί». Γενικά κινήθηκε στη λογική «να δούμε τις προτεινόμενες αλλαγές, να ακούσουμε τον εισηγητή του κόμματος και τέλος πάντως έχουμε δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις στη συζήτηση στη Βουλή». Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΚΟ μετά τις σε δυο φάσεις συνεδρίασή της όπου ακούστηκαν πολλές επιφυλάξεις από βουλευτές. Συγκεκριμένα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: 1 Εκφράζει την ενόχλησή της για τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη συζήτηση, ωστόσο την ανέχεται για λόγους συνοχής της κυβέρνησης, αρκεί όμως η συζήτηση στην ολομέλεια να γίνει με άνεση σε τέσσερις συνεδριάσεις όπως ήδη ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής ο Βαγγέλης Βενιζέλος.
2Δηλώνει ότι συμφωνεί με τις αλλαγές ως προς την εκλογή κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των Μεταπτυχιακών. 3Διαφωνεί (με την κυριότερη κατά πολλούς) πρόβλεψη για παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Προτείνει παράταση μέχρι 31/12/2012 υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου. Συνεργάτες του επεσήμαιναν αναφορικά με τις αιτιάσεις - κυρίως από την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Ηλία Μόσιαλο - ότι ήταν αναμενόμενες «μέσα στο υπάρχον κομματικό σκηνικό». Ο ίδιος, πρόσθεταν, επί της ουσίας έχει επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής του υπάρχοντος νόμου αλλά δεν θα «σηκώσει» το θέμα ούτε προς την κυβέρνηση ούτε προς το εσωτερικό του κόμματος - ενώ αποφασίστηκε να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές του κόμματος. Ηδη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου