Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

FW: ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ "ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΑΝ" ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 22, 2012 12:56 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ "ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΑΝ" ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

 

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Δεμίρης
(από την Ημερησία)
Σε ολονύχτιο μπρα-ντε-φερ Ευρωζώνης-ΔΝΤ με ρήγματα όμως και μεταξύ των χωρών του ευρώ εξελίχθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σε αυτή τη μάχη χωρίς αποτέλεσμα, τις προσπάθειες...
για λύση «τορπίλισε» αφενός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε -με την υποστήριξη των δορυφόρων του Βερολίνου- αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την εμμονή της για ισχυρές αποφάσεις και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα».

Η 12ωρη συνεδρίαση εξελίχθηκε, επί της ουσίας, σε μια τριμερή συνάντηση κορυφής Σόιμπλε-Γιούνκερ-Λαγκάρντ, ενώ τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας «ναρκοθέτησαν» παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και Φινλανδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χώρες αυτές έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ότι δεν έχουν οδηγίες από τις πρωτεύουσές τους και ότι θα πρέπει να προηγηθεί το «πράσινο φως» από τους ίδιους τους πρωθυπουργούς των χωρών τους για τη λήψη απόφασης. Χάγη, Βιένη και Ελσίνκι σχημάτισαν μέτωπο με τη Γερμανία και εξέφρασαν έντονες διαφωνίες στο να εγκριθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016, που υποστηρίζει το ΔΝΤ. Επέμειναν, επίσης, ότι αυτό που προέχει είναι να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 14 δισ. ευρώ έως το 2014. Ο κοινοτικός Βορράς αρνήθηκε ακόμη να δεσμευτεί σε ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στο μέλλον.

Απειλή αποχώρησης
Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ απείλησε επανειλημμένα με αποχώρηση από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Η Γερμανία δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα για να δοθεί οριστική λύση την προσεχή Δευτέρα, καθώς το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης συνολικά. Σε αυτό το θολό τοπίο θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό, αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, ενόψει του Eurogroup της «τελευταίας ευκαιρίας», στις 26 Νοεμβρίου. Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει και πάλι συμφωνία απειλεί να «τινάξει στον αέρα» και την κρίσιμη διαδικασία της έγκρισης της στήριξης της Αθήνας από 7 εθνικά κοινοβούλια.

Αισιοδοξία; 
Για όλους αυτούς τους λόγους, από χθες Ευρωπαίοι ηγέτες και κοινοτικοί αξιωματούχοι καλλιεργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα έως το νέο Eurogroup επαρκεί για να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση, αν και αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει στις διμερείς επαφές των Ευρωπαίων ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες και η οποία μπορεί να συνεχιστεί έως και το Σάββατο, με θέμα τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου