Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

FW: ΘΕΡΜΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 22, 2012 12:13 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΘΕΡΜΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

 

Ρεπορτάζ : Χάρης Σαββίδης
(από την Ημερησία)
Κουρασμένος και στενοχωρημένος έδειχνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς έβγαινε, χθες τα ξημερώματα, από την αίθουσα συνεδριάσεων. Οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να τον ρωτήσουν αν απογοητεύτηκε...
από την αδυναμία λήψης απόφασης για την Ελλάδα και αυτός απάντησε: «Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες». Γεγονός είναι ότι 60 χρόνια μετά τη Συμφωνία των Παρισίων, που θεωρείται ληξιαρχική πράξη γέννησης της προσπάθειας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το όλο εγχείρημα δείχνει να αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από ποτέ. Η κρίση με το ελληνικό χρέος είναι μόλις ένα από αυτά».

Σήμερα το μεσημέρι ξεκινά στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 - 2020. Η Βρετανία (συνεπικουρούμενη από κάποια σκανδιναβικά κράτη) εμφανίζεται αμετακίνητη από τη θέση της για δραματικές περικοπές δαπανών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλία και τις χώρες του Νότου (κυρίως Ισπανία και Ιταλία), που δηλώνουν αποφασισμένες να ασκήσουν βέτο σε τυχόν μεγάλες μειώσεις κονδυλίων στην ΚΑΠ και τα Ταμεία Συνοχής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέχρι το Σαββατοκύριακο και στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων να? αναζητούν λύση για το ελληνικό χρέος. Αν δεν τα καταφέρουν, είναι εξαιρετικά πιθανό οι αγορές να χάσουν εκ νέου την ψυχραιμία τους, κάτι που θα στοιχίσει στις άλλες οικονομίες της περιφέρειας, στο ευρώ και τα μεγάλα χρηματιστήρια Ευρώπης και ΗΠΑ.

Θερμό τετραήμερο διαπραγματεύσεων

Το Βερολίνο κωλυσιεργεί μη επιθυμώντας να αποδεχθεί λύση που θα? χρεώνει τους Γερμανούς φορολογούμενους, τουλάχιστον πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ορθώς, ο πρόεδρος Ολάντ υποστήριξε χθες ότι «ο καθένας έχει ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά υπάρχει ένα υπέρτερο συμφέρον και αυτό δεν είναι άλλο από την Ευρώπη». Το να υπηρετεί, όμως, ένας πολιτικός το ευρωπαϊκό συμφέρον δεν αποφέρει ψήφους...

Κίνδυνος 

Θερμό τετραήμερο διαπραγματεύσεων

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονούν σχεδόν όλες οι λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα: Να δημιουργήσουν αντίστοιχες «ορέξεις» και στα άλλα υπερχρεωμένα κράτη. Αν μειωθούν τα επιτόκια για την Ελλάδα ή της δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής ή υπάρξει νέο «κούρεμα» χρέους, γιατί να μην ισχύσει το ίδιο και για την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία; Αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει, όμως, και στην αντίθετη περίπτωση, που τελικά δεν βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα: Η Ελλάδα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης και οι αγορές να προεξοφλήσουν ότι το ίδιο θα συμβεί τελικά και με τα άλλα υπερχρεωμένα κράτη, προκαλώντας τη διάλυση της. «Επειδή τα ερωτήματα είναι τόσο περίπλοκα, δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα», δήλωσε μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γεγονός είναι ότι συνολικά το πρόβλημα της κρίσης χρέους ήταν από την αρχή περίπλοκο. Γι' αυτό οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφεύγουν επί τρία χρόνια να θέσουν «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», αναβάλλοντας τις δύσκολες αποφάσεις. Έτσι, όμως, κάτι που εξ' αρχής ήταν δύσκολο μετατράπηκε σε? ηράκλειο άθλο.

Πλέον ως μονόδρομος για την Ελλάδα, αλλά και τα άλλα υπερχρεωμένα κράτη φαντάζει αυτό που υποστήριξε χθες, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία: «Η δημοσιονομική τρύπα της Ελλάδας δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια» υποστήριξε ο κ. Στάινμπρουκ, καθώς «βρισκόμαστε καιρό τώρα σε μια Ένωση όπου καθένας είναι εγγυητής του άλλου». Για να υπάρξει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και συνολικά στην κρίση χρέους, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ενισχύσουν τους κοινοτικούς θεσμούς. Κάτι που παραδέχεται και η Αγκ. Μέρκελ, όταν μιλά για ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης» και αποδέχεται το όραμα της δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης.

Θερμό τετραήμερο διαπραγματεύσεων

Στάδια 
Η δημιουργία της τελωνειακής ένωσης στην Ευρώπη, άνοιξε τον δρόμο για την κοινή αγορά, που με τη σειρά της έθεσε τη βάση για την οικονομική και νομισματική ένωση. Κάθε φορά η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο πυροδοτήθηκε από κάποια κρίση (ενεργειακή κρίση τη δεκαετία του '70, νομισματική κρίση τη δεκαετία του '90) και το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και τώρα. Αν δεν βρεθεί η Ε.Ε. στο χείλος του γκρεμού, πολιτικοί και τεχνοκράτες δεν πρόκειται να πάψουν να ασχολούνται με τα μικροσυμφέροντα που εκπροσωπούν και να δουν την ευρύτερη εικόνα. Μόνο που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι κάθε φορά που η Ε.Ε. φθάνει στο χείλος του γκρεμού, θα αποφεύγει την πτώση...

Θερμό τετραήμερο διαπραγματεύσεων

Δηλώσεις για μια πραγματική λύση

Φρανσουά Ολάντ, πρόεδρος Γαλλίας
«Το καθήκον μου είναι να αναζητήσω και να βρω μια συμφωνία, καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αφού (σε αντίθετη περίπτωση) θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης».

Πιερ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας
«Η Ευρωζώνη θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία».

Πέερ Στάινμπρουκ, επικεφαλής Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών
Ήρθε η ώρα της αλήθειας... Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τη δεκαετία αυτή . Τα προβλήματα χρηματοδότησής της δεν επιλύονται χωρίς τη συνεισφορά του Γερμανού φορολογουμένου».

Νόρμπερτ Μπάρτλε, βουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών
«Ένα 'κούρεμα' του ελληνικού χρέους θα ήταν πολύ ακριβό και θα έστελνε θανάσιμο μήνυμα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και πιθανώς στην Ισπανία».


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου