Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

FW: ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 22, 2012 2:13 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ

 

Ρεπορτάζ : Γιώργος Μανέττας
(από την Ημερησία)
Τους πρώτους καρπούς φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν οι ενέργειες που ανέλαβαν οι εισηγμένες το προηγούμενο διάστημα για τη μείωση των συνολικών υποχρεώσεών τους και τη βελτίωση των ταμειακών ροών. Αν και το...
ύψος τους εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, από την ανάλυση των ισολογισμών που δημοσίευσαν οι ισχυροί του Χ.Α. για το εννεάμηνο του 2012 προκύπτει ελαφρά αποκλιμάκωση των συνολικών υποχρεώσεων σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στον ΟΤΕ και στην «Τιτάν». Βέβαια, υπάρχουν και εταιρείες όπως η Coca-Cola Hellenic, η Frigoglass και η S&B που δεν τα κατάφεραν τόσο καλά όσο οι υπόλοιπες. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν το χρηματοοικονομικό κόστος οι εισηγμένες συνεχίζουν τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους, με προτεραιότητα τη μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

Περικοπές 
Ωστόσο, εκεί που δίδεται ιδιαίτερη έμφαση είναι στην εξοικονόμηση δαπανών και στη δραστική περιστολή του λειτουργικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν διστάζουν να προχωρήσουν στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων καν να πουλήσουν θυγατρικές που δεν εντάσσονται στο «στενό πυρήνα» της στρατηγικής τους. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η «Πλαστικά Θράκης» υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής (50%) που κατέχει στην εταιρεία Thrace Teknik με έδρα την Κωνσταντινούπολη, αντί συνολικού τιμήματος 810.000 ευρώ. Από την παραπάνω συναλλαγή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 η «Πλαστικά Θράκης» θα μειώσει τον ενοποιημένο καθαρό δανεισμό της κατά 2,5 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει τη ρευστότητά της με το ισόποσο του τιμήματος της συναλλαγής.

Επίσης, στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων προχώρησε και η Chipita, η οποία ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες τη μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ στην B&G Foods έναντι τιμήματος 62,5 εκατ. δολάρια. H πώληση αυτή συμπεριλαμβάνει τις δραστηριότητες «Melba Toast» και «Chips», υπό τις επωνυμίες «Old London» και «New York Style», αντιστοίχως, ενώ δεν συμπεριλαμβάνει τις δραστηριότητες της Chipita στα κρουασάν. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η τακτική αυτή είναι ο μόνος δρόμος για να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών για όσο διάστημα το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνώνεται και οι προοπτικές της εγχώριας οικονομίας θα παραμένουν αρνητικές.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου