Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

FW: ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Friday, November 16, 2012 11:32 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

 

Ρεπορτάζ : Αγγελική Καλλή
(από την Ημερησία)
Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για δώδεκα συνολικά εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες που ασκούνται σήμερα από τη δημόσια διοίκηση στα ελληνικά λιμάνια, δέχεται η κυβέρνηση. Το ΤΑΙΠΕΔ το...
οποίο θα έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 τη μελέτη του για την αξιοποίηση των λιμένων, έχει σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, καταγράψει το ενδιαφέρον περισσότερων του ενός επενδυτών για περίπου δώδεκα εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες σε διάφορα λιμάνια της χώρας, στον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ.

Οι κυριότερες από αυτές τις δραστηριότητες είναι: η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, η διακίνηση των οχημάτων, η ναυπηγοεπισκευή, η κρουαζιέρα, η παροχή υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η παροχή δικτύων όπως ο ηλεκτρισμός.

Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρεί σταδιακά στην εφαρμογή του νέου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη των λιμένων μέσω σχεδίου νόμου που θα φέρει στη Βουλή ο ΥΝΑ στο τέλος του 2012 με αρχές του 2013. Σύμφωνα με τη νέα πολιτική που παρουσίασε ο κ. Μουσουρούλης προβλέπονται τρεις βασικές δράσεις:

Ο πλήρης διαχωρισμός των διοικητικών αρμοδιοτήτων των λιμένων από τις εμπορικές τους δραστηριότητες και τις δραστηριότητες παροχής λιμενικών υπηρεσιών με τις δύο τελευταίες να παραχωρούνται σε ιδιώτες.

Η σύσταση ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που θα εποπτεύει τη λειτουργία της λιμενικής αγοράς.

Η διοικητική συνένωση των δώδεκα μεγάλων λιμένων σε τέσσερα λιμενικά δίκτυα, το Αττικό Δίκτυο (Πειραιάς, Λαύριο, Ραφήνα, Ελευσίνα) το Δίκτυο Λιμένων Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος), το Δίκτυο Λιμένων Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα) και τέλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Τα Λιμενικά Δίκτυα θα λειτουργούν εξ ονόματος του Ελληνικού Δημοσίου ως «οικοπεδούχοι» ενώ ειδικός χειρισμός θα γίνει στις περιπτώσεις των εισηγμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εμπορικές δραστηριότητες όπως και οι δραστηριότητες παροχής λιμενικών υπηρεσιών θα υλοποιούνται κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης.

Παραχωρήσεις 
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης πρόσθεσε ότι οι παραχωρήσεις θα πραγματοποιούνται έναντι συμφωνημένου ανταλλάγματος και υποχρέωσης υλοποίησης αναγκαίων επενδύσεων με βάση τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων σε συνεργασία της κυβέρνησης, που θα έχει την πολιτική απόφαση, με το ΤΑΙΠΕΔ. Όσον αφορά τους εργαζόμενους στα λιμάνια και στις παραχωρούμενες δραστηριότητες ο υπουργος Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου άφησε να εννοηθεί ότι οι εργασιακές τους σχέσεις θα αποτελούν παράμετρο της σύμβασης παραχώρησης. Να σημειωθεί ότι ήδη το σχέδιο της έκθεσης της τρόικα για την Ελλάδα κάνει λόγο για ευέλικτες συμφωνίες απασχόλησης των εργαζομένων στα λιμάνια με το δεδομένο της μείωσης των προϋπολογισμών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου επιβεβαίωσε την πρόθεση του να ολοκληρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης στα λιμάνια παραπέμποντας για τον τρόπο που θα γίνει η εκποίηση στα αποτελέσματα μελέτης που θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2013 και χωρίς το κριτήριο του δημοσίου συμφέροντος.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου