Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

FW: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Thursday, November 15, 2012 2:08 PM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 

Ρεπορτάζ : Ε. Αρλαπάνου, Ε. Κομίνη
(από την Ημερησία)
Στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της 20ής Νοεμβρίου το ΔΝΤ κλιμακώνει τις πιέσεις για ουσιαστική και όχι πρόχειρη λύση για το ελληνικό χρέος. Όλοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας...
στο ευρώ υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας πως το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Μεγαλύτερη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σημαντική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια προς τη χώρα και λιγότερη λιτότητα ζήτησε χθες ο επικεφαλής του IIF Τσ. Νταλάρα, που προειδοποίησε πως η λιτότητα εγκλωβίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη σε περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης, που θα μπορούσε να αποτελέσει τραγωδία και για την παγκόσμια οικονομία.

Στο ΔΝΤ περιμένουμε πραγματική και όχι μια πρόχειρη λύση και αυτό σημαίνει ξεκάθαρα βιώσιμο χρέος, το συντομότερο δυνατό, διεμήνυσε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως όλοι οι εταίροι έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή να επαναφέρουν τη χώρα στις αγορές και σε τροχιά ανάπτυξης. Όλοι εργαζόνται για να διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δήλωσε, από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στην ομάδα της τρόικας.

Τσάρλς Νταλάρα
Εν τω μεταξύ, χθες, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα που βρέθηκε στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο μάλιστα συζήτησε και το θέμα της επαναγοράς χρέους, αν και δεν ήλθε όπως είπε στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί αυτό το ζήτημα. Σταδιακά επιστρέφουμε σε ορθή τροχιά δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ο κ. Νταλάρα σημείωσε πως συζητήθηκε πώς μπορεί να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας και χαρακτήρισε ενθαρρυντική την κινητικότητα που καταγράφεται σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ο κ. Νταλάρα εκτιμώντας, μεταξύ άλλων, πως πλησιάζει η στιγμή που οι επενδύσεις στην Ελλάδα, του ευρώ, θα γίνουν ορατές και ελκυστικές:

1. Eκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του Eurogroup θα είναι καλή στιγμή να αποφασιστεί η μείωση των επιτοκίων.

2. Tάχθηκε κατά του «κουρέματος» του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, καθώς θα αποτελούσε μια πολιτικά εύφλεκτη και εκρηκτική κίνηση και δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε όμως και παραγωγικό.

3. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων των δανείων καθώς, όπως υποστήριξε, δεν επιβαρύνουν τον Γερμανό φορολογούμενο σημειώνοντας πως μια καλή αρχή προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν ο περιορισμός των επιτοκίων στο κόστος χρηματοδότησης των πιστωτών. Ζητώντας δε αυξημένη εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως το Ταμείο σε ορισμένες χώρες με χαμηλά εισοδήματα δανείζει με μηδενικά επιτόκια. «Τι πρέπει να γίνει, να περιμένουμε να πέσει η Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, για να δούμε μια διαφορετική προσέγγιση;» διερωτήθηκε. Σημείωσε δε πως εάν «γλιτώσουμε» πληρωμές τόκων της τάξης των 7 δισ. κατ' έτος ή 3,5% του ΑΕΠ θα βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους, προσθέτοντας πως ίσως απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 10 δισ. την επόμενη διετία.

4. Eκτίμησε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να επιστρέψουν πλήρως τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα που τους διανείμει η ΕΚΤ, ενώ η ΕΚΤ πρέπει να διερευνήσει τρόπους ώστε να περιορίσει τις αποπληρωμές από την Ελλάδα προς αυτήν, για τα ομόλογα που κατέχει.

5. Εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της επαναγοράς χρέους, ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, εάν γίνουν, πρέπει να είναι εθελοντικές και μέσω της αγοράς. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ. Στουρνάρα επιβεβαίωσε πάντως πως συζητήθηκαν οι επαναγορές, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί επ΄αυτού, σημειώνοντας πως το «παιχνίδι έχει πάει σε άλλο γήπεδο».

6. Εκτίμησε πως έως το 2014 από τα κεφάλαια που έχει να λαμβάνει η χώρα απομένουν καθαρά περί τα 22 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος της χώρας τα οποία, όπως είπε, δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις πληρωμές τόκων προς τους πιστωτές.

7. Σημειώνοντας πως υπάρχουν αχνές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μάλλον προσεγγίζει τον «πάτο» και πως η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει συντελεστεί είναι ιστορικών διαστάσεων παρουσίασε σχέδιο 5 σημείων για την ανάκαμψη, σημειώνοντας πως πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ύφεση της τάξης του 3,5% το 2013, όπως προβλέπουν σήμερα οι πιστωτές της χώρας:

Πιο σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ κατ' έτος.

Επιπλέον χρηματοδότηση για να στηριχθεί η πίστωση χρόνου στην προσαρμογή.

Επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων: Μια πιο σταδιακή προσαρμογή με μεγαλύτερη ευελιξία από την ΕΤΕπ, επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και ανασχεδιασμός μεγάλων έργων θα μπορούσαν να προσθέσουν ανάπτυξη της τάξης του 2% κατ΄έτος μετά το 2013, στα μισά του οποίου ίσως δούμε ανάκαμψη, εκτίμησε.

Εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με έμφαση τη βελτίωση συλλογής φορολογικών εσόδων, αποφασιστικές κινήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών προϊόντων και εργασίας και τη λειτουργία του Δημοσίου και των κοινωνικών δαπανών. Δεν αξίζει στην Ελλάδα ένα πατερναλιστικό και υδροκέφαλο γραφειοκρατικό κράτος, εκτίμησε.

Επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ώστε να αυξηθεί η πιστωτική επέκταση που απαιτείται για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Bloomberg: Μόνη λύση η διαγραφή
Η διαγραφή χρέους είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα, υποστηρίζει το Bloomberg και προειδοποιεί πως εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθήσουν να την αρνούνται, θα είναι και οι μόνοι υπεύθυνοι εάν χάσουν τελικά τα χρήματα τους από μια χρεοκοπία. Οι επίσημοι πιστωτές θα χάσουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μέρος ή το σύνολο των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα, εκτιμά, και τονίζει πως η διαγραφή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τώρα ανακουφίζοντας την Ελλάδα ή αργότερα ως μέρος μιας άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.

Χαρακτηρίζοντας ως μόνη ρεαλιστική προσέγγιση αυτή της κ. Λαγκάρντ που επιμένει στη διασφάλιση ενός βιώσιμου χρέους έως το 2020, καλεί την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερο ρεαλισμό το πρόβλημα και να μην περιμένουν τις γερμανικές εκλογές, καθώς θα είναι πλέον πολύ αργά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρώ.


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου