Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

FW: ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟ EUROGROUP ! ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

 

Feed: FIMOTRO
Posted on: Wednesday, November 21, 2012 8:29 AM
Author: noreply@blogger.com (fimotro)
Subject: ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟ EUROGROUP ! ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας

Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Αγαπητό Fimotro,

Μετά από... 11 ώρες συνεδρίασης και μετά από δύο διακοπές δεν ελήφθη καμία απόφαση στο Eurogroup αφού το ΔΝΤ με την Ευρωπαική΄Επιτροπή δεν κατάφεραν τεχνικά να λύσουν τις διαφορές τους ! Έτσι...


παραπέμπεται το Ελληνικό ζήτημα σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στις Βρυξέλλες  μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τηρεί σκληρή στάση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιδίωκαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, με σειρά μέτρων.

Στα μέτρα που συζητήθηκαν ήταν η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας.

Οι υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογά της αξίας ως και 40 δισ. ευρώ γύρω στο 30% της τρέχουσας αξίας.

'Ομως στο θέμα παρενέβη ξημερώματα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) λέγοντας ΟΧΙ σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα έβλαπτε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.Εξετάστηκε επίσης η αναστολή για 10 χρόνια καταβολής τόκων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης όπου η Ελλάδα θα εξοικονομούσε  44 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η μείωση του περιθωρίου στα 53 δισ. των διμερών δανείων από κράτη της ευρωζώνης στην Ελλάδα στο 0,25% από 1,5% που είναι σήμερα αλλά βρήκε την αντίθεση της Γερμανίας αφού θα είχε δυσκολία να το περάσει από το κοινοβούλιο της!

Από πλευράς της Ε.Ε. υπάρχει η προθυμία να αντιμετωπίσουν το θέμα του κενού των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν για το μέλλον την απόφαση για το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον 17.6 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα την περίοδο 2014-2016.

Πάντως το βασικό πρόβλημα είναι η... βιωσιμότητα του χρέους κατά την κ.Λαγκάρντ η οποία τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί μη βιώσιμα χρέη!

Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε το χρέος της.

Δεν δόθηκε όμως και η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης στη χώρας μας διότι δεν θα υπήρχε έγκριση  από τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια  και έτσι τα πράγματα θα πάνε για την επόμενη Δευτέρα.

Ουσιαστικά... το όλο θέμα είναι "τεχνοκρατικού χαρακτήρα" και θα παει μία εβδομάδα πίσω την διαδικασία εκταμίευσης της δόσης χωρίς βέβαια να μην παραδεχθούμε ότι θίχτηκαν για μία ακόμη φορά οι σχέσεις ΔΝΤ και Ε.Ε και κλονίστηκαν και οι προσδοκίες της Ελλάδας!

Πάντως το κύριο πρόβλημα και το τελικό συμπέρασμα είναι ότι δεν θέλουν να βάλουν παραπάνω χρήματα ούτε η Γερμανία ούτε το ΔΝΤ στο χρέος της Ελλάδος έως το 2014...ο χρόνος όμως είναι μεγάλος έως την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις ενώ υπάρχει ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Ελλάδος...

Όλα ...θα πάνε καλά λέμε εμείς αφού ξέρουμε ότι ..."τεχνικά θέματα" δημιουργούν τέτοιες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα όταν πρόκειται για τόσο μεγάλη χρηματοδότηση  ενώ σε κάθε περίπτωση η μία εβδομάδα καθυστέρηση δεν σημαίνει... κανένα κίνδυνο για την Ελληνική οικονομία!

Θα πρέπει κάποιοι στην Ε.Ε. να κοιτάξουν το κοινό συμφέρων της Ευρώπης μέσα από τα μάτια της Ελλάδος...

Σας ευχαριστώ... 


View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου